Magyarországi Görögök Kultúrális Egyesülete
Minden ember görög akar lenni. Minden szó görög eredetű (Bazi nagy görög lagzi)
MENÜ
A görög konyha sok hasonlóságot mutat a többi mediterrán térség konyhájával. Húsfogyasztásban a marka és birka hús a jellemző és ünnepi alkalmakkor báránysült. Gyakorta fogyasztanak különféle halakat és tenger gyümölcsei is gyakran kerülnek tányérjaikra. A húsok elkészítéséhez számtalan fűszert használnak, oregano, bazsalikom, koriander, fahéj, kömény, olajbogyó ízesíti ételeiket. Olíva olajat nem csak főzéshez, hanem saláták gazdagítására is használják, amelyeket köretként, és önálló fogásként is fogyasztanak.
Kedvenc gyümölcsük a szőlő, füge, dió, mandula és a mogyoró. Ezeket süteményekben is használják, amelyek igen édesek a török csemegékhez hasonlíthatóak.
 
Görög saláta
 

Hozzávalók:
4 nagy paradicsom, 2 kis kígyóuborka, 1 hagyma, 10 dkg kimagozott olajbogyó,
12 szardella, 20 dkg juhsajt (feta); a mártáshoz: 6 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál citromlé, só, bors, 1 mokkásnalálnyi szárított majoránna

Elkészítés:
A héjtalanított paradicsomot négybe vágjuk, az uborkát felszeleteljük,
a meghámozott hagymát karikára, a juhsajtot kockára vágjuk. Minden hozzávalót tálba szedünk. A mártáshoz elkeverjük az olajat, a citromlét, sóval, borssal, majoránnával ízesítjük. Ráöntjük a salátára, jól elvegyítjük, fél órára behűtjük, utána tálaljuk.

Muszaka
 
 

Hozzávalók:

  • 50 dkg padlizsán
  • 50 dkg burgonya
  • 50 dkg paradicsom
  • 2 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kb. 1 dl olaj
  • 50 dkg darált hús (bárány vagy marha)
  • 2 tojás
  • 2 dl tejszín
  • 15 dkg juhsajt
  • szerecsendió

Elkészítés:

A padlizsánt megmossuk, a szárvégeket levágjuk, vékonyan meghámozzuk, 1/2 cm vastagon felkarikázzuk. Egy órára erősen besózzuk, hogy kesernyés levét kidobja. A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, meghámozzuk, karikára vágjuk. A paradicsomot megmossuk, domború felén keresztirányban bevágjuk a héját. 1-2 percre forró vízbe merítjük, majd azonnal hideg vízbe, könnyedén lehántjuk a héját. Három paradicsomot felkarikázunk, a maradékot felaprózzuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felkarikázzuk.
Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a darált húst, 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a felaprózott paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és erős tűzön, 10 percig fedő nélkül főzzük. A padlizsánszeleteket leöblítjük, lecsepegtetjük, papírkendővel szárazra törölgetjük. Forró olajban kisütjük, papírkendőre szedve felitatjuk róluk a zsiradékot. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Kiolajozunk egy nem túl nagy tűzálló tálat, az aljára lerakjuk a burgonyakarikák és a padlizsán felét, rásimítjuk paradicsomos ragut, aztán a maradék padlizsán és burgonya következik, végül, kissé egymásra csúsztatva, a 3 felkarikázott paradicsom. A tejszínben elkeverjük a tojásokat belereszeljük a juhsajtot, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, a rakottasra öntjük, és a forró sütőben pirosra sütjük (40-45 perc).

 

Galaktobureko (görög tejkrémes édesség)

 

Hozzávalók:

  • egy 20x30-as tepsihez:
  • 2 csomag réteslap (2 x 150 vagy 200 gr-os)
  • A kenéshez:
  • 10 dkg vaj
  • A töltelékhez:
  • 4 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 5 db egész tojás
  • 10 dkg cukor
  • 7,5 dkg búzadara
  • 1 rúd vanília
  • A sziruphoz:
  • 2 dl víz
  • 30 dkg cukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1/2 teáskanál vaníliaaroma

Elkészítés:

Először a krémet készítjük el úgy, hogy a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet és a vanílía kikapart belsejét. Lassú tűzön feltesszük főni, és állandóan kavargatva lassan hozzáadagoljuk a búzadarát, krémes állagúvá főzzük, ügyelve arra, hogy le ne kozmáljon. Az elkészült forró krémbe belekeverünk 10 dkg vajat.

Ezután kikent, lisztezett tepsibe beletesszük az egyik csomag kihajtogatott réteslapot úgy, hogy kb. kettébe hajtjuk a lapokat, és keresztbe tesszük bele a tepsibe úgy, hogy a tepsi rövidebb oldalán is lógjon ki kissé a tészta. Majd az egészet meglocsoljuk, megkenjük bőven olvasztott vajjal. Ezután elterítjük rajta a még meleg vagy forró krémet, lefedjük a másik csomag réteslappal, immár egy rétegben az egészet, és a széleket visszahajtjuk a telsibe. Olvasztott vajjal bőven megkenjük. Ezután egy éles késsel teljes mélységig felkockázzuk a sütit, 15 egyforma kockára. Előmelegített sütőben 190 fokon 15 percig, majd 160 fokon 30 percig sütjük.

Ezalatt felfőzzük a szirupot, és a sütőből kivett sütire azon forrón ráöntjük a szintén forró szirupot.

Megjegyzés:

A galaktobureko rendkívül különleges, ízletes, de nagyon kalóriadús süti. Forrón és hidegen egyaránt mennyei.

Szavazás

Csatlakoznál-e egyesületünk tagságához?
Igen, tagja kívánok lenni az egyesületnek
Tagja vagyok már az egyesületnek és az is kívánok maradni
Tagja vagyok az egyesületnek, de nem kívánok az maradni
Nem voltam tagja az egyesületnek és nem is kívánok a továbbiakban sem az lenni
Asztali nézet